Zestien procent

Een van deze weken krijg ik  de drukproef van VOOR HET ZEGGEN. Vanaf dan wordt het echt spannend, dan kan ik de lancering voorbereiden.

Ik hoop vooral dat al wie het boek leest, zich ondergedompeld voelt in het verhaal dat alles met lokale politiek te maken heeft. Daarnaast is het ook een roman met een missie. Wat zou het fijn zijn als dankzij dit boek meer vrouwen zich aangesproken voelen om in de politiek te gaan en naar het hoogste ambt willen streven. Het is nog altijd nodig want op dit moment maken vrouwen maar zestien procent uit van de burgemeesters in Vlaanderen.

48 vrouwelijke burgemeesters in Vlaanderen is goed voor zestien procent van de 308 burgemeesters. En toch zijn vrouwen aan een trage opmars bezig.

In 1988 waren ze nog maar met zeven, de vrouwelijke burgemeesters in Vlaanderen! Lees hierover mijn bijdrage toen in Knack:  Het past de vrouw de sjerp te dragen. Volgens professor politieke wetenschappen Wilfried Dewachter toen vergde het burgemeesterschap van vrouwen een over-socialisering en over-professionalisering. Ze moesten zeker zo goed zijn als mannen en wie een burgemeester als grootvader, vader of man had gehad, had meer kans om het ook zo ver te schoppen.

In 2005 waren er 23 vrouwelijke burgemeesters tegenover 285 mannen ofwel 7,5 procent. Toch waren er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 in Vlaanderen van de 33.724 kandidaten 13.200 vrouwen of 39 procent. Van die vrouwen werden er maar 1971 verkozen (14,9 procent) terwijl mannen 25,9 procent kans hadden om verkozen te worden. Lees hierover mijn bijdrage in Lokaal: Het blijft een triest verhaal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *