Voor het zeggen

Voor het zeggen is de debuutroman van Marlies van Bouwel, hoofdredacteur van Lokaal, het maandblad van de lokale bestuurder. Voor het zeggen is verschenen bij de jonge uitgeverij beefcake in 2018.

Voor het zeggen is een indringende roman over de vriendschap tussen twee vrouwen, politica Sara en journaliste Liesbeth die elkaar na jaren opnieuw ontmoeten. Ze geven elkaar vleugels maar van vrienden verwacht je soms meer overgave dan menselijk is, vooral in de politiek en dan lijkt vriendschap verdacht veel op verraad.

Voor het zeggen is het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik mijn eerste stappen in de lokale politiek zette. Dan was ik veel bewuster in de politiek gestapt, had ik veel  beter campagne gevoerd, en vlotter en met meer zelfvertrouwen mijn eerste stappen in de gemeenteraad gezet. Als ik toen dit boek had gelezen, had ik beter geweten wat wel of niet haalbaar was, hoe ik dingen ondanks tegenstand gerealiseerd kon krijgen en hoe ik moest omgaan met collega’s in de politiek en met de medewerkers van de gemeente.

Journalistiek, vrouwenrechten en (lokale) politiek zijn de thema’s waarmee ik al mijn hele leven bezig ben.